SONY DSC

Yosemite National Park

Yosemite [spreek uit: Joosèmmittie] is een van de, zo niet de meest, bekende National Parks. Het is een deel van de Amerikaanse Sierra Nevada en ligt voor de meesten in het traject tussen Las Vegas en San Francisco. Het park is groot en uitgestrekt, maar door de natuurlijke vorm van de bergen is eigenlijk een relatief klein stuk echt goed bereikbaar. Door de ligging en het natuurschoon is dit een van de meest bezochte parken van Amerika. En dat merk je. Er zijn altijd en overal veel mensen. Ook op de wat minder toegankelijke stukken zul je nooit helemaal alleen zijn.
Dat gezegd hebbende, is het zeker de moeite van het bezoeken waard. Yosemite combineert het ruwe van een bergketen met een mooie rivier, allerhande wilde dieren en de beroemde sequoia’s. De echte drukte is te ontlopen door de wat zwaardere wandelingen te nemen. Zo is de wandeling naar de Nevada Falls in het eerste deel gecombineerd met de wandeling naar de Vernal Falls. Tot en met de Vernal Falls is het gillend druk, maar zodra je drie stappen voorbij deze waterval bent is het ineens rustig.
Zeker als je vanuit Las Vegas Yosemite in rijdt is het heerlijk. De Tioga Pass is prachtig en het blijft bijzonder om in je korte broek in de sneeuw te kunnen staan. Ook zal dan de hoeveelheid dieren je opvallen. Herten, reuze marmotten en beren zijn hier (relatief) vaak te zien. Spontane files en in het wilde weg langs de kant geparkeerde auto’s zijn meestal een teken dat iemand een beer heeft gezien.
De trend om voor populaire of mogelijk gevaarlijke wandelingen permits verplicht te stellen is inmiddels ook in Yosemite aangeland. Voor de wandeling naar Half Dome moet je tegenwoordig een permit halen bij het Visitor Center. We hebben begrepen dat deze permits er behoorlijk snel doorheen gaan, dus als je wilt: Op het juiste moment (meestal rond openingstijd de dag ervoor) bij het Visitor Center staan…

Must sees:

  • Nevada Falls
  • de sequoia’s in Mariposa Grove

Leuk om te doen:

  • met een raft de Merced River afzakken (het stroomt niet snel, dus alle gelegenheid om te zwemmen of even op een strandje aan te leggen).

Officiële website