Rook - Grand Junction, Colorado

Rook – Grand Junction, Colorado

Afgelopen dagen hadden we even geen internet, vandaar de korte radiostilte. Op 30 augustus zijn we vanuit Bryce Canyon naar Capitol Reef gereden over scenic byway nr. 12. Een erg mooie rit met prachtige landschappen. We hebben onderweg wel een aantal foto’s gemaakt, maar vaak is het beeld te wijds om het te vangen op een foto. Onderweg stoppen we bij het ‘Petrified Forrest’ State Park in de buurt van Escalante. Een korte hike (2 1/4 miles) naar wat stronken versteend hout die her en der verspreid liggen.
In Capitol Reef zoeken we de Fruita Campground op. Zoals de naam al enigszins verraadt ligt de campground in een fruitboomgaard, die bestaat bij gratie van de Fremont River die hier door het verder dorre landschap stroomt. De vruchten (m.n. appels, peren en perzikken) mag je naar believen plukken en terplekke opeten (of meenemen en een schijntje betalen). Helaas vissen we achter het net, want de boomgaarden zijn (tijdelijk) dicht. Wel erg leuk zijn de ‘mule deer’ die over de camping gallopperen.
Voor het avondeten lopen we nog een korte trail – de Fremont River Trail – die uitzicht geeft over de vallei waarin de camping ligt. Opvallend is dat de lucht erg heet en droog is, zodanig zelfs dat het prikt in je neus. Hierom, en ook omdat Hanneke wat last heeft van rode-rots-moeheid, besluiten we om de volgende dag door te rijden richting Grand Junction, zodat we nog een paar dagen naar de Rockies kunnen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar niet voordat we de scenic drive in Capitol Reef hebben afgereden en we de Hickman Bridge Trail hebben gewandeld. (Voor wie het altijd al heeft willen weten: een bridge is ontstaan als gevolg van erosie door water, een arch door winderosie.)
Meteen al bij vertrek valt op dat het zicht ten opzichte van de voorgaande dag enorm beperkt is. Het lijkt wel smog. De hele weg blijft die hangen en we vragen ons af wat het is; smog, rook, vocht? De vriendelijke Amerikanen uit zuid California, die we ‘s avonds als buren treffen, informeren ons dat het rook is, veroorzaakt door een aantal heftige bosbranden. Aha. Dat moet een stevig brandje zijn, als we meer dan 100 mijl door de rook ervan hebben gereden…
Ook wij doen nog een bijdrage aan de rooklucht: Om de muskieten (die hier welig tieren) te verdrijven, krijgen we van de buren wierrookstokjes. Het is ons alleen wel onduidelijk of het de rook of de geur is die ze verjaagt. Gelukkig lijkt het wel te werken.