Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park

The worlds biggest hole in the ground, wordt wel eens oneerbiedig gezegd. De Grand Canyon is een enorm brede canyon. Zo breed dat vanaf de rand niet goed te bevatten is hoe groot het eigenlijk is. Om de gigantische breedte te ervaren moet je een stuk de canyon in. Dan pas zie je dat je na 5 kilometer wandelen de overkant nog maar een klein beetje dichterbij is gekomen. Op het meest bezochte deel van de canyon is de breedte van de Grand Canyon 12,5 kilometer, maar deze loopt op tot 16 kilometer (ter referentie: ongeveer de afstand tussen Haarlem en Amsterdam).

Is de Grand Canyon bijzonder: ja. Is de Grand Canyon een enorme belevenis: nee. Moet je hem eens gezien hebben als je in deze regio op vakantie gaat: zeker.

De south rim is het bekendste deel, waar je dus ook de meeste toeristen tegen zal komen. De south rim is ook redelijk populair bij dagjesmensen die even heen en weer vliegen vanuit Las Vegas. Hierdoor is Grand Canyon Village een behoorlijk toeristisch geheel. Toch kun je – net als bijna overal in de National Parks – de drukte redelijk eenvoudig ontlopen, bijvoorbeeld door net die tien meter verder te lopen.

De Grand Canyon heeft een bijzonder klimaat. Dit komt doordat het behoorlijk hoog ligt (2.300 m boven zeeniveau). Het kan daardoor ook in de zomer behoorlijk fris zijn op de rand. Zodra je echter de canyon in gaat, neemt de warmte enorm toe. De wind heeft, zeker in het eerste stuk, bijna geen kans, waardoor de temperatuur razend snel omhoog schiet als de zon er in schijnt. Op de wandelingen in de canyon (bijvoorbeeld de South Kaibab Trail) kan het daarom verrassend heet zijn ten opzichte van de temperatuur aan de rand.

De north rim is wat minder bekend. Het uitzicht vanaf Bright Angel Point is redelijk vergelijkbaar met het uitzicht vanaf de south rim, maar het ligt gewoon minder goed op de standaard route voor de meeste vakantiegangers. Een belangrijk verschil is echter dat de aanrijroute naar de north rim heerlijk groen is (het voert door het Kaibab Forrest), wat zeker ten opzichte van de andere bezienswaardigheden ten noorden van de Grand Canyon een verademing kan zijn.

Must sees:

  • Het gat in de grond.
  • South Kaibab Trail tot en met Cedar Ridge (South Rim)
  • Een zonsondergang bewonderen bij Desert View (South Rim – als dat te ver is: Grandview Point is iets minder spectaculair, maar een prima alternatief).

Leuk om te doen:

  • Een Ranger Talk bijwonen. In het Visitor Center hangt een lijst met onderwerpen, starttijdstip en locatie perĀ talk.

Officiele website